TAFISA World Walking Day

 

На медицинском календару важних датума је и Светски дан шетње. Установила га је Светска асоцијација спорта, 1991.године.

У свету се мало људи бави спортом, а рекрацијом  још мање. По неким истраживањима свега 16, 9% светске популације се бави рекреацијом.

Неактивност коју намеће модеран начин живота и савремена цивилизација узима свој данак. Повећава се број кардиоваскуларних, метаболичких и других болести, а и ментално здравље ниј епоштеђено. Некретање и пасивност доводе  до низа здравствених проблема, од којих  је међу првима повећање телесне тежине, што лоше утиче и на расположење (психичко) и телесно здравље.

Како  би се показао значај кретања, а шетња је један од најлепших активности и начина боравка на отвореном, у природи, у свом окружењу, за коју не треба много. Добра воља и жеља да се сачува здравље.

Физиотерапеути Србије се придружују обележавању Светског дана шетње и дати свој допринос овом дану, Шетњом „кроз медицинску праксу Србије“. Поред шетње, биће то и прилика да се нешто више сазна о медицинској пракси у Србији. Да буде и здраво и забавно.

Шетња кроз медицинску праксу Србије почиње у 14 часова, место окупљања код споменика Кнезу Милошу, у парку поред зграде Министрства  финансија, испред ресторана Моњумент, у улици Кнеза Милоша.

Шетаћемо 15.10.2021. , 29. и 30.10.2021. године.